Contact: (+31) 06-52520540

Comenius College

school voor VMBO met 16 klaslokalen en 2 sportzalen
  • 1994

Description

Comenius College, Nieuwerkerk a/d IJssel
School voor VMBO met 16 klaslokalen en 2 sportzalen

Op een driehoekig terrein langs het spoor is het Comenius College gevestigd. In verband met de zware geluidsbelasting is als stedenbouwkundige randvoorwaarde gesteld dat de school als geluidsbuffer tussen het spoor en de naastgelegen woningen moet werken. Dit is bereikt door het hoofdvolume van de school parallel aan het spoor te plaatsen en uit te voeren met een ‘dove gevel’, een gevel zonder te openen delen. Direct achter deze gevel liggen de gangen, trappen en serviceruimten van de school; alle lokalen en overige gebruiksruimten bevinden zich aan de geluidsluwe zijde van het gebouw.
Door een glazen entreehal zijn de twee gymnastiekzalen met het hoofdvolume verbonden, waardoor de sportruimten ook buiten schooltijd gebruikt kunnen worden. Boven de entree ligt de aula als een brug tussen de gymnastiekzalen en het hoofdvolume van het gebouw. Om in te spelen op de ontwikkelingen in het onderwijs, heeft de lokalenzone een flexibele opzet. Dragende wanden in de lengterichting in combinatie met kolommen in de gevel maken het mogelijk de wanden tussen de lokalen per 1,8 meter te plaatsen.
Om het gebouw en het schoolplein tot een eenheid te maken is er rondom een metalen hekwerk geplaatst, dat in hoogte van 2 meter oploopt tot 10 meter aan de spoorzijde. Langs het hek zijn verschillende klimplanten geplant die het hek bedekken, zodat er  een semi-transparante, groene wand is ontstaan.

Herman de Kovel verantwoordelijk partner DKV architecten

Details

Back To Top