Contact: (+31) 06-52520540

Stationsplein

42 appartementen, winkelruimte
  • 2035

Description

Stationsplein, Apeldoorn
42 appartementen, winkelruimte en parkeergarage

Het appartementengebouw Midden Crescent is gelegen aan het vernieuwde stationsplein van Apeldoorn, dat naar het stedenbouwkundig plan van Hans Davidson gerealiseerd is. Met de gekromde gevel van het al eerder door DKV architecten gerealiseerde belastingkantoor en het geprojecteerde woongebouw aan de westzijde van het plein, vormt de Midden Crescent een statige pleinwand in de vorm van een halve cirkel. Hoewel de verdiepingshoogten van het kantoorgebouw en het woongebouw verschillen is de totale bouwhoogte en de hoogte van de arcade zorgvuldig op elkaar afgestemd.
Dominant in de gevelwand is een wit betonnen raster dat op de begane grond een arcade vormt en op de bovenste woonlaag vrij voor de terrassen van de penthouses geplaatst is. Op de overige woonlagen is het raster voor een deel ingevuld met de glazen puien van de woningen en voor een deel opengehouden voor de buitenruimten van de woningen. Hierdoor ontstaat er een spel van invulling en leegte binnen het strenge raster, dat nog benadrukt wordt door de verschuifbare glazen panelen van de balkons. Achter de arcade zijn op de begane grond winkels en horeca ondergebracht, maar ook de entrees van de appartementen zijn hier te vinden.
Van alle appartementen zijn de woonkamer en de buitenruimte aan het plein gelegen. De eenzijdig geori├źnteerde woningen in het midden van de woonblokken hebben als buitenruimte een serre, waarvan de aluminium schuifpui voor tweederde te openen is.
Aan de noordzijde grenst het woongebouw aan een klein besloten park. De lichte gestucte gevel aan deze zijde sluit aan op de kleurstelling van de woongebouwen rond het park. Het ontwerp van het stationsplein is van Lodewijk Baljon.

Herman de Kovel verantwoordelijk partner DKV architecten

Details

Related Projects

Marsmanplein

winkelpassage en woongebouw

Troelstralaan

uitbreiding winkelcentrum De Hovenpassage

Hovenpassage

stedenbouwkundig plan, uitbreiding winkelcentrum

Back To Top