Contact: (+31) 06-52520540

AZG Zuidpunt

Kantoorgebouw voor de Hulpverleningsdienst
  • 3656

Description

AZG Zuidpunt, Groningen  
Kantoorgebouw (11.500m2 bvo) voor de Hulpverleningsdienst Groningen

Het gebouw voor de Hulpverleningsdienst Groningen (HVD) maakt onderdeel uit van het gemeentelijk stedenbouwkundig plan AZG-Zuidpunt. Essentieel in dit plan is de nieuwe toegangsweg naar het huidige UMC tussen de lange zijde van een nieuw bouwblok en een los paviljoen in de groenzone langs de Petrus Campersingel. DKV heeft in het nieuwe bouwblok het L-vormige kantoorgebouw langs de toegangsweg en het front aan het Hanzeplein bij het Academisch Ziekenhuis (AZG) ontworpen. In het kantoorgebouw is aan het Hanzeplein de Hulpverleningsdienst van Groningen (o.a. GGD) en verschillende gezondheidsvoorzieningen gehuisvest. Uitgangspunt voor het ontwerp is een combinatie van stedenbouwkundige statigheid en ‘laagdrempeligheid’ in gebruik. In de kop van het gebouw dat verder van het ziekenhuis is gelegen, is kantoorruimte met een eigen entree opgenomen.
De gevels van het gebouw hebben, afhankelijk van de condities, ieder een andere materialisatie gekregen. De gevel aan het Hanzeplein heeft een open uitstraling met statige stalen kolommen en een vliesgevel van glas en hout; de gevel langs de toegangsweg is van rode baksteen. Aan de hofzijde is de gevel van hout met diepliggende bandramen, doorbroken door het verticale element van het trappenhuis.
Een doorgaande dakluifel bindt alle elementen, zodat het gebouw wel als een eenheid is te lezen.
Het interieur wordt bepaald door een grote hal met een doorgaande vide. De ruimte werkt als een verticaal plein, waar iedereen, zowel het publiek als de medewerkers, elkaar gedurende de dag kan treffen. Door ook in de gangen ontmoetingsplekken aan te brengen, wordt een sfeer gecreëerd die informele contacten stimuleert. Op een aantal plaatsen is het kantooroppervlak opgedeeld in een zone met gemeenschappelijke plekken en een zone met  individuele ‘flex-plekken’; hier wordt gewerkt in projectgebonden samenwerkingsverbanden.

Herman de Kovel en Paul de Vroom verantwoordelijk partners DKV architecten

Details

Back To Top