14okt

Jaarlijks reikt de gemeente Haarlem een onderscheiding uit aan een persoon of organisatie die zich verdienstelijk heeft gemaakt op het gebied van monumentenzorg, architectuur of stedenbouw/openbare ruimte/landschap. Dit jaar is het thema architectuur. Uit de vele projecten die de afgelopen 3 jaar zijn opgeleverd, zijn door de jury 10 werken geselecteerd, waaronder het project Marsmanplein. Naast het oordeel van de jury krijgt ook het publiek van Haarlem de kans een oordeel over de 10 geselecteerde werken te geven, in de vorm van een Publieksprijs. Op 22 november wordt de uitslag in het stadhuis van Haarlem bekendgemaakt.
Het project Marsmanplein is een uitbreiding en revitalisering van een verouderd winkelcentrum en woongebied met nieuwe winkelruimte, een passage en nieuwe woongebouwen. Een nieuw plein met daaronder een openbare parkeergarage, vormt het hart van het vernieuwde gebied. Herman de Kovel is verantwoordelijk voor het ontwerp van de winkels, de woongebouwen, de parkeergarage en de paviljoens op het plein. Het ontwerp van het plein is van de Stijlgroep; de ontwikkelaar van het nieuwe Marsmanplein is Leyten uit Rotterdam.
Het project werd in 2014 ook al genomineerd voor de Lieven de Key Penning, maar toen was het thema stedenbouw/openbare ruimte/landschap. De waardering voor het project was toen voor de ruimtelijke opzet van het complex en het nieuwe plein. De nominatie in 2016 is voor de architectonische kwaliteit van de gebouwen.