Contact: (+31) 06-52520540

Hospice de Liefde

Hospice in monumentale boerderij
  • 627

Description

Hospice de Liefde, Rotterdam
Hospice in monumentale boerderij
Nominatie “Zorggebouw van het jaar 2020”  Architectenweb Awards en nominatie ArchDaily 2021
“Building of the year Awards”

Aan de zuidrand van Rotterdam staat de monumentale rietgedekte boerderij ‘De Kapel’. Dit rijksmonument is herontwikkeld tot een centrum voor terminale zorg: ‘Hospice de Liefde’. Van 1992 tot 2017 is boerderij De Kapel in gebruik geweest als werkcentrum voor volwassenen met een (licht) verstandelijke handicap. Voor dit gebruik is de boerderij in 1992 ingrijpend verbouwd, waarbij toen veel van de karakteristieken uit het interieur zijn verdwenen. Bij de herontwikkeling van de boerderij tot hospice is ervoor gekozen om de zes gastenkamers buiten de oude boerderij te situeren. De eisen die gesteld worden aan goede woonvertrekken (geluid, daglicht, ventilatie en isolatie) zijn moeilijk te realiseren zonder de monumentale waarden van de boerderij aan te tasten.

De nieuwe vleugel met gastenkamers is door een glazen gang verbonden met de boerderij. Elke kamer heeft een eigen badkamer, een kamerbreed venster en een overdekt terras, gericht op de tuin van de boerderij. Deze kamer is een plek waar de gast zich kan terugtrekken om rust en intimiteit te vinden. In de boerderij zijn de voorzieningen en ondersteunende functies gesitueerd. De voormalige koestal met de oude monumentale spanten wordt gebruikt als woonkamer van de hospice. Overige functies als de keuken, ontvangstruimte, logeerkamer en teamkamers grenzen direct aan deze ruimte. In een dubbelhoge ruimte op de kop van de boerderij is de ‘rituelen ruimte’ ondergebracht, een ruimte waar mensen bij elkaar kunnen komen om te herdenken en afscheid te nemen vanuit een boeddhistische inspiratie. Het oude woonhuis van de boerderij is losgekoppeld van de hospice en weer in gebruik genomen als woning.

De architectuur van de uitbreiding is geïnspireerd op de donkere houten schuren die bij veel boerderijen te vinden zijn. Hierdoor vormt de boerderij samen met de ingetogen uitbreiding een harmonieus en vanzelfsprekend geheel. Anders dan een traditionele schuur heeft de nieuwbouw een moderne vormgeving met bronskleurige kozijnen en een zinken dak met geïntegreerde zonnecellen.

Ontwerp i.s.m. Studio AAAN

Details

Back To Top