Contact: (+31) 06-52520540

NN Kralingen

54 ruime gezinswoningen in Kralingen
  • 725

Description

NN Kralingen, Rotterdam
54 ruime gezinswoningen aan de rand van bestaande woonbuurt

In opdracht van de Nederlandse Bouw Unie hebben De Kovel Architecten en studio AAAN een ontwerp gemaakt voor de nieuwbouwlocatie ‘Noordelijk Niertje Oost‘ in Rotterdam Kralingen. Het plan is als winnaar uitgeroepen van de marktselectieprocedure en daarna verder uitgewerkt tot een bouwplan.

Bij de stedenbouwkundige opzet is gekozen voor het doorzetten van de lange noord-zuid gelegen straten van de bestaande woonbuurt, zodat de nieuwbouw goed aansluit op de bestaande stedenbouwkundige structuur. Het plan biedt ruimte voor 54 grondgebonden woningen met een tuin, die worden verdeeld over twee parallelle stroken. De groene rand langs de Ringvaart aan de noordrand van de woonbuurt wordt aan de oostrand doorgezet, zodat een aantrekkelijke groene route rond de woonbuurt ontstaat. De smalle strook langs de Kralingse Zoom wordt daarom geheel autovrij gelaten, zodat deze volledig groen kan worden ingericht.

Om typologisch goed aan te sluiten op de bestaande woonbuurt zijn er tegenover de bestaande woningen geschakelde twee-onder-één kap woningen gesitueerd. Iedere woning heeft parkeerplaats onder een carport in de voortuin. Het overige parkeren is ondergebracht in twee parkeerhoven tussen de woningen, zodat aan de zijde van de nieuwe woningen ruimte ontstaat voor een strookje groen met bloesembomen.

Langs de oostrand vormen de 31 woningen een lange wand die de woonbuurt afschermt voor het verkeerslawaai van de nabijgelegen wegen. Omdat de gevel van deze woningen is uitgevoerd als een “dove gevel” zijn alle slaapkamers aan de geluidsluwe tuinzijde gelegen. De drielaagse woningen zijn op een halfverdiepte parkeergarage geplaatst en krijgen behalve een entree in de garage ook een voordeur aan de groenstrook. De hoge bakstenen gevels en de buitentrappen geven de woningen een statige uitstraling en door de sterke plastiek is iedere woning in deze lange wand individueel afleesbaar. Het trappenhuis van de woning vormt een verticaal element in de gevel en zal ’s avonds oplichten achter de houten lamellen voor het glas.

 

Details

Back To Top