Contact: (+31) 06-52520540

Kop van Havendiep

18 appartementen met parkeergarage
  • 5846

Description

Kop van Havendiep, Lelystad
18 vrij indeelbare appartementen met parkeergarage
Winnaar Architectuurprijs Lelystad 2013 voor “Mooiste appartementencomplex van Lelystad”

Langs de spoorlijn Amsterdam-Lelystad ligt het woongebouw Abacus aan de kop van het Havendiep. Het gebouw wordt ontsloten door een hellend dek, dat flauw omhoog loopt en een voorplein bij de glazen entreehal vormt; een deel van het dek loopt af naar de lager gelegen parkeergarage. Het negen verdiepingen tellende hoofdvolume staat op kolommen, zodat er vanaf het dek vrij zicht op het Havendiep is.
De plattegronden van het woongebouw zijn met twee appartementen per bouwlaag zodanig ontwikkeld dat alle belangrijke woonvertrekken en balkons aan de geluidsluwe zijde van het gebouw zijn gelegen. De appartementen profiteren zo ook maximaal van het uitzicht over het Havendiep.
De in de langsrichting gelegen draagstructuur deelt de appartementen op in twee zones, waarvan de zone met de woonvertrekken volledig vrij indeelbaar is. Binnenwanden zijn eenvoudig te verwijderen of aan te brengen zonder ingrijpende aanpassingen. Ook het installatiesysteem met o.a. luchtverwarming is hierop ontworpen. In de zone aan de spoorzijde zijn de badkamers, bergingen en woonkeukens van de woningen gelegen. De geluidsbelaste gevel is aan deze zijde uitgevoerd als een zogenaamde ‘dove gevel’.
De gevel aan de zuidzijde wordt bepaald door de lange horizontale lijnen van de balkons met diffuse, beweegbare schermen voor een houten gevelbekleding. De overige drie zijden van het bouwvolume zijn geslotener en geven het gebouw door de spaarzame openingen een abstracte verschijningsvorm.  Het materiaal van de gevels is zink, een materiaal dat door zijn natuurlijke patina de grote dichte gevelvlakken een levendige uitstraling geeft.

Herman de Kovel verantwoordelijk partner DKV architecten

Details

  • Date1999-2003
  • ClientLeyten en Partners, Rotterdam
  • Category Woningbouw
  • Tags
Back To Top