Contact: (+31) 06-52520540

Het Funen

3 woonblokken met totaal 36 appartementen
  • 11166

Description

Het Funen, Amsterdam
3 woonblokken met totaal 36 appartementen
Nominatie Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2008

Het Funen is een nieuwe woonbuurt op een voormalig industrieterrein op de grens van de binnenstad en het Oostelijk Havengebied. Het stedenbouwkundig plan is van Frits van Dongen (Architecten Cie), die ook tekende voor de randbebouwing langs het spoor en de Cruquiuskade.
Het verkeersvrije binnengebied van de woonbuurt is ontworpen als een parklandschap met kleinschalige woongebouwen.Deze woongebouwen liggen als “Hidden Delights” verborgen in het groen en kenmerken zich door een grote diversiteit in typologie en verschijningsvorm.
De drie identieke woonblokjes liggen verspreid in het plan. De blokjes hebben elk vier bouwlagen met in totaal twaalf appartementen per blok, waaronder twee penthouses met een ruim dakterras. De bouwenveloppe was strikt voorgeschreven en gaf geen ruimte voor uitspringende balkons; gekozen is voor een opzet met Franse balkons. Door een deel van de begane grond en de eerste verdieping los te koppelen van de bovenliggende lagen, wordt een compacte portiekontsluiting mogelijk zonder de maximale oppervlakte te overschrijden.
De architectuur kenmerkt zich door een helder volume dat gevormd wordt door een driedimensionaal raster van wit beton met een wisselende invulling van genuanceerd metselwerk en aluminium kozijnen.
Ter plaatse van de dakterrassen en de teruggelegen entree is de gevelbekleding van hout, maar het betonraster wordt doorgezet. Hierdoor ontstaat er een spel van invulling en leegte in het raster die de gevel een gelaagdheid geeft.

Herman de Kovel verantwoordelijk partner DKV architecten

Details

  • Date2003-2007
  • ClientHeijmans, Almere
  • Category Woningbouw
  • Tags
Back To Top