Contact: (+31) 06-52520540

Noorderbaken

117 appartementen en een parkeergarage
  • 4924

Description

Noorderbaken, Rotterdam Hoogvliet
117 appartementen (51 koop, 66 huur/ ”te woon”, waarvan 27 in woongroep) en een parkeergarage

Het woongebouw Noorderbaken vormt de noordwestelijke hoeksteen van het stedenbouwkundig plan voor het Oedevlietse park te Hoogvliet. Het gebouw bevindt zich op het ontmoetingspunt van de hoge dijk van de Oude Maas en het dijklichaam van de oprit naar de Spijkenisserbrug. De nabijheid van het rivieroeverpark langs de Oude Maas en de vele hoge bomen geven de locatie een groen karakter.
De bouwmassa van het woongebouw staat parallel aan de Groene Kruisweg en is opgedeeld in drie bouwdelen die in hoogte verschillen. De geleding in hoogte relativeert de massaliteit van het volume en geeft het gebouw een sculpturale uitstraling. Een kader van zwarte leisteen maakt een eenheid van het in hoogte variërende bouwvolume. De noordgevel heeft een patroon van verdiepingshoge gekleurde panelen, afgewisseld met glazen puien. Aan de zuidzijde is de gevel opener en wordt het beeld bepaald door de horizontale lijnen van de balkons. De sterke horizontale lijnen worden onderbroken door een aantal dubbelhoge buitenruimten en door een slagregen van ruwe boomstammen die voor de balkons geplaatst zijn. Met de toevoeging van deze stammen refereert het gebouw aan het bosachtige karakter dat de locatie van oudsher had.
Aan de zuidzijde is op de parkeergarage een daktuin aangelegd die door de bewoners vanuit de entreehallen bereikt kan worden. De smalle betonnen schijven van de onderbouw zijn ook rond de daktuin doorgezet en vormen hier een transparante gevelwand.

Herman de Kovel verantwoordelijk partner DKV architecten

Details

  • Date2003-2006
  • ClientWoonbron Maasoevers, Hoogvliet
  • Category Woningbouw
  • Tags
Back To Top