Contact: (+31) 06-52520540

Toermalijn

98 woningen met parkeergarage
  • 4237

Description

Toermalijn, Rotterdam
98 woningen met parkeergarage
status: stilgelegd

De Burgen is een woonbuurt uit de vroege jaren vijftig in Zuidwijk, één van de zuidelijke tuinsteden van Rotterdam. In het stedenbouwkundig plan voor de herstructurering (ontwerp Claus en Kaan) vormt de bestaande imposante groenstructuur de ruimtelijke structuur van de nieuwe woonbuurt. Het woongebouw Toermalijn is gelegen in het hart van De Burgen, in een strook waar voor de sloop een school en een klein buurtwinkelcentrum waren gelegen. In deze strook is eerder het woongebouw Klinkenburg gerealiseerd; Toermalijn sluit in architectuur en bouwhoogte aan op dit woongebouw.
Het ontwerp is opgebouwd uit twee stroken van vier bouwlagen in de langsrichting van het bouwblok met aan de westzijde een negen bouwlagen tellend kopblok. In het hoge kopblok is een ruime dubbelhoge poort gesitueerd die als architectonisch gebaar is versterkt door de balkons van de derde en vierde bouwlaag in de vormgeving te betrekken. De andere kop van het bouwblok sluit met een gevel van galerijen en een trappenhuis architectonisch aan op de kop van de Klinkenburg. De onderste twee lagen van het blok bevatten grondgebonden maisonnettes, die met een ruime entreehal op straat bijdragen aan een levendige uitstraling.
Met de doorlopende betonbanden en de lichtgele baksteen refereert de vormgeving van het gebouw aan de vormgeving uit de wederopbouwperiode. De opzet van het gesloten bouwblok met een duidelijke scheiding tussen de openbare straat en het private binnenterrein is absoluut van deze tijd.

Herman de Kovel verantwoordelijk partner DKV architecten

Details

  • Date2011-2012
  • ClientEstrade Projecten / Vestia
  • Category Woningbouw
  • Tags
Back To Top