Contact: (+31) 06-52520540

Marsmanplein

winkelpassage en woongebouw
  • 3469

Description

Marsmanplein, Haarlem
Commerciële ruimte, winkelpassage, horecapaviljoen, openbare parkeergarage en 34 woningen
Genomineerd voor NRW jaarprijs 2014 en Lieven de Key Penning 2014 en 2016

Het centrumgebied Marsmanplein ligt centraal in de naoorlogse Delftwijk in Haarlem-Noord. Het stadsdeel was aan het begin van de 21ste eeuw in een neerwaartse spiraal terecht gekomen: de woningen waren verouderd en het winkelcentrum was achter de Rijksstraatweg aan het verpauperen. Om de wijk integraal te verbeteren is besloten de wijk te herstructureren en het centrum te vernieuwen met een vergroot winkelcentrum, een nieuw plein en een wijkpark.
Het ontwerp voor het hoge woongebouw aan het plein volgt de vorm van het bouwveld, waardoor het gebouw een markante scherpe hoek als beëindiging heeft. Richting de bestaande bebouwing aan de Rijksstraatweg loopt het volume schuin af zodat ruime terrassen voor de woningen worden gecreëerd. Aan de zuidzijde ligt een blok met twee woonlagen; deze lagere bouwhoogte vormt de schakel tussen de hogere bebouwing aan het plein en de schaal van de achterliggende woonwijk. De positionering van beide blokken op de plint creëert ruimte voor een gemeenschappelijke daktuin en zorgt voor een goede bezonning van de lager gelegen woningen. Een nieuwe winkelpassage verbindt het Marsmanplein met de Rijksstraatweg en vormt de verbinding tussen het bestaande winkelcentrum en de nieuwe commerciële ruimte.
Het nieuwe plein is onmiskenbaar het hart van de vernieuwde woonwijk geworden. Door onder het plein een grote openbare parkeergarage aan te brengen is het plein verkeersvrij gebleven. Ondergronds geeft de garage toegang tot een supermarkt en de besloten garages van de woongebouwen; een tapis roulant in een glazen paviljoen geeft toegang tot het plein. Op de grens van het plein en het nieuwe park is een paviljoen met een horeca-voorziening gelegen. Beide paviljoens zijn ontworpen als transparante volumes onder een overstekend dak. Het ontwerp voor het plein is van de Stijlgroep.

Herman de Kovel verantwoordelijk partner DKV architecten

Details

Related Projects

Troelstralaan

uitbreiding winkelcentrum De Hovenpassage

Hovenpassage

stedenbouwkundig plan, uitbreiding winkelcentrum

Stationsplein

42 appartementen, winkelruimte

Back To Top