Contact: (+31) 06-52520540

Unit 8

justitiële Inrichting met 5 groepen van 18 cellen
  • 10170

Description

Unit 8 J.I., Vught
Justitiële Inrichting met 5 groepen van 18 cellen

Het ontwerp voor Unit 8 is gesitueerd in de bestaande Justitiële Inrichting Vught, dat een totale capaciteit van 750 plaatsen heeft . Het complex ligt op de locatie van het voormalige concentratiekamp uit de 2e wereldoorlog en is in de loop der jaren steeds verder uitgebreid. Veel van de verouderde gebouwen zijn vervangen door nieuwbouw, maar een aantal is nog in gebruik of als monument gehandhaafd.
Unit 8 is programmatisch een “inrichting binnen een inrichting”, die in hoge mate autonoom functioneert; alle voorzieningen en activiteiten zijn binnen de eigen muren gelegen. Deze inrichting met zware beveiligingseisen is bedoeld voor bijzondere (zorg-)groepen, waarbij de gedetineerden voor 80% een individueel regime zullen ondergaan. Om inzetbaar te zijn voor beheersgevaarlijke gedetineerden zijn de afdelingen klein gehouden. In totaal zijn er vijf afdelingen van 18 cellen, die weer opgedeeld zijn in drie groepen van 6 cellen met elk een eigen woonkamer.
Het bouwvolume van Unit 8 is U-vormig: een voorgebouw met de receptie, de bezoekafdeling en de kantoren en twee vleugels met de vijf woonafdelingen. Op de begane grond van één vleugel zijn de activiteitenruimten en het dienstencentrum opgenomen. De isoleerafdeling is als een brug tussen de twee vleugels gesitueerd, zodat ze vanuit elke afdeling snel te bereiken is. De besloten binnentuin in het U-vormige bouwvolume functioneert als verkeersruimte en heeft een aantal kleinschalige sportvoorzieningen. Voor gedetineerden die een individueel regime ondergaan is er op het dak een aantal luchtplaatsen opgenomen.
De planontwikkeling is na de ontwerpfase stilgelegd in verband met de bouwstop van justitiële inrichtingen.

Herman de Kovel verantwoordelijk partner DKV architecten

Details

Related Projects

Stadsgevangenis

gevangenis met totaal 192 cellen in drie regimes

Locatiestudie PI

studie naar uitbreiding van stadsgevangenis

Back To Top