Contact: (+31) 06-52520540

Woningen Roomburg

71 vrij indeelbare eengezinswoningen
  • 12197

Description

Woningbouw Roomburg, Leiden
71 luxe vrij indeelbare eengezinswoningen
Nominatie Architectuurprijs Leiden 2011

Stedenbouwkundig vormen de woningen langs de Van der Madeweg een ruim 400 meter lange gekromde wand. De wand is opgebouwd uit drie blokken met in totaal 54 geschakelde woningen.
Het beeld van de lange gekromde wand wordt bepaald door het ritme van de bakstenen lamellen in drie kleuren. De woningen worden ontsloten vanuit de Vitruviusstraat, met de mogelijkheid om te parkeren in de voortuinen. De woningen hebben geen achtertuin, maar een ruim terras aan het water dat tussen de woningen en de Van der Madeweg ligt. Naast dit terras heeft iedere woning ook een ruim dakterras, dat door een hoge glazen borstwering wordt afgeschermd van het verkeerslawaai. Architectonisch hebben de woningen twee representatieve kanten, omdat de achterzijde van de woningen vanaf de Van der Madeweg het zicht op Roomburg vormt.
De plattegronden van de woningen zijn flexibel van opzet. Er zijn twee basistypen; in beide woningtypen kan zowel op de begane grond als op de verdieping gewoond worden en bestaat er de mogelijkheid om de woningen als praktijkwoning te gebruiken. Een ruim aantal indelingsvarianten geeft de bewoners de mogelijkheid om de woning naar eigen inzicht in te delen.
Langs de toegangsweg van de woonwijk zijn nog 17 meer traditionele eengezinswoningen gerealiseerd. De voorgevels met hoge bakstenen kaders rond houten puien, geven deze woningen een statige uitstraling. Zowel in het materiaalgebruik als in het energieconcept is er in alle woningen een ruim pakket duurzaamheidsmaatregelen genomen.

Herman de Kovel verantwoordelijk partner DKV architecten

Details

Related Projects

Quirijnboulevard

36 woningen en 20 appartementen

Hoge Veld

woonbuurt met 459 laagbouwwoningen

Noorderplassen

116 eengezinswoningen in drie blokken

Back To Top